Ma már túlhaladott a tradicionális freudi libidóelmélet, mely szerint a szexuális energia az élet mozgatórugója. Ezt a tényt támasztják alá a transzperszonális megtapasztalások, módosult tudatállapotban végzett gyakorlatok.
A fogantatástól a világrajövetelt követő néhány napig terjedő intervallum strukturálja az életünkre hozott alapenergiánkat. Az anyagba süllyedés pillanatától kezdődően az elvárásoknak akarunk megfelelni. Hiszen szüleinktől függünk, ők az első Isteneink. A tiszta, kölcsönösséget feltételező szeretet érkezik a babával a családba, ő mindenben ezt szolgálja.
Lehet ellenérzés a szülők, a környezet részéről, mely lelkileg lehúzó, energetikai veszteséget hoz, de lehet tápláló, bőséges vitalitást, energetikai nyereséget adó időszak.

Az első stáció a fogantatástól az első szülési görcs megjelenéséig tart. Ez idő alatt a pici érzi, hogy neme támogattatott vagy sem. Egyik alapvető problémaforrás, mikor a szülők más nemű gyermeket szeretnének, mint amilyen születik. Abban az esetben, ha mindketten a baba nemével ellentétes elvárásokat támasztanak, és nem történik korrekció, felnőttként nemiségével ő maga sem tud kibékülni. Nem lesz képes azonosulni a szexuális viselkedési formákkal.

az elvárások befolyásolják a gyerek fejlődésétAmikor kislány születik, de mindkét  fél fiút szeretett volna, gyakran fiús viselkedés, később férfias alkat jelenik meg. Ezek a nők könnyen veszik fel a domináns szerepet párkapcsolatukban, és leszbikusság alakul ki. Jellemzően nincs vonzódásuk a másik nem iránt, így kisugárzásuk sem vonzó a férfiak számára. Választott kapcsolatukban az aktív szerepet töltik be, kezdeményező, irányító félként. Ruházkodásukat tekintve állandósul a nadrágviselet, a sportos, férfias stílus. Ebben jobban érzik magukat, biztonságot adónak, komfortosnak tartják. Előny viszont, hogy a gyakorlatias dolgokat könnyebben kezelik, mint nőies nőtársaik, és rendszerint jól is vezetnek. Egyaránt vonatkoztatható ez járműre, és a családban, valamint a munkában betöltött vezetői státuszra.

Amikor a szülők mindketten lányt akarnak, de fiú születik, az elvárásoknak megfelelő jelleget vesz fel a gyermek. Neme nem kap támogatást, így önmaga sem érzi ennek dominanciáját. Nincs meg a nemi hovatartozás, és a nők sem érzik vonzónak, így ő sem érez  késztetést feléjük fordulni. Hasonló érésvilágú, azonos nemű mellett érez inkább szerelmi beteljesülést.

A további hibás elvárások szintén mellékvágányra terelik a gyermeket.
Amikor kislány születik és csak édesapja várta őt lánynak, az édesanya viszont kisfiút szeretett volna, a női önazonosság fog csorbát szenvedni. Az így született gyermek felnőtté válva jó kapcsolatot alakít ki a férfiakkal, gyorsan köt ismeretséget, de megtartani nem képes a partnert. Legbelül nem érzi magát igazán vonzó nőnek. Elégedetlen az éppen aktuális alakjával, hajával, összességében a kinézetével, nincs önbizalma. Mivel könnyen ismerkedik, a férfiak hamar behálózzák, kihasználják őket nemiségükben. A létrejött a kapcsolat nem lesz hosszú távú. Nem kapta meg az anyától a női összetartó erőt mint hozományt, a nőiességet tápláló energiát, a férfiak hamar megunják, elhagyják. Az a kislány, akit édesanyja nem ruházott fel a nőiességet támogató érzésekkel, szeretettel, nem rendelkezik stabil önértékeléssel, és önmagát sem tartja vonzónak, így ezt sugározva mások sem értékelik őt.

Amikor kislány születik, de az édesapa fiút szeretett volna  csak az édesanya várta lánynak, már a kezdetektől szívesen játszik fiús játékokkal. A későbbiekben szívesen barátkozik fiúkkal, és jó baráti kapcsolatot alakít ki, de hiába jön létre testi kapcsolat, partnerük mégsem vágyik tartós kapcsolatra, szerelmi alapú együttlétre. A kudarcok után vagy a magányt választják, vagy olyan kapcsolatot kötnek, ahol képesek az elvárásoknak megfelelni. Mivel szexuális vonzerejük gyenge, inkább az ettől függetlenül működtethető gondoskodó, anyáskodó szerepkört tudják betölteni. A zsák a foltját elmélet alapján egy gyenge, elesett férfit karolnak fel, hogy oltalmazni tudjanak.

Amikor kisfiú születik, de az édesanya lányt szeretett volna, csak az apa akart fiút, már pici gyermekként, az anyai elvárásoknak megfelelően, szívesen játszik babával, lányos játékokkal. Mivel elfogadja a nőies szokásokat, mert lelkileg közel állnak hozzá, sok lány barátja van, kedvelik őt. Férfias szexuális kisugárzása mérsékelt, így vagy nincs szerelmi kapcsolata, vagy sokára talál magának olyan társat, aki így elfogadja el őt. Ennek oka, hogy tudatalattijában az anyai elvárásoknak akar megfelelni, így felvállalhatatlan számára az igazi férfi szerep. Más férfiakkal jó baráti kapcsolatot hoz létre, de a nők nem vonzódnak hozzájuk. A  szerelmi sikertelenség hatására inkább a magányt választják.

Amikor kisfiú születik, de csak az édesanyja akarta a nemét, az apa lányt szeretett volna, akkor a férfi önazonosság hiányzik. Nincs jelen az apai energia támogatása. Az ilyen fiúk a későbbiekben sem képesek tartós kapcsolatot fenntartani.
Mindig a másikban keresi a probléma okát, a tökéletlenség forrását. Ha az apai aktivitás hat erősebben, gyakori, rövidtávú csábítások jellemzik. Mindig újabb és újabb visszaigazolást igényel, ezzel próbálva erősíteni férfiasságát, vonzerejét.
Amennyiben az anyai hatás volt anno erőteljesebb, akkor az ilyen férfit a nők fogják kihasználni, visszaélve gyengeségükkel. A gyakori partnercsere pedig kizárja a harmonikus családi élet létét.

Juhász Márti transzperszonális pszichológus, grafológus

forrás: http://www.fitway.hu