gy2A gyermekek eszközhasználata egy- másfél éves kortól teszi lehetővé a nyomhagyást, mely ősi késztetés. A kéz fejlődésével analóg módon, a kezdeti firkák után születik meg a kifinomult vonalvezetés.

A gyermekrajzok tükrözik a lélekben zajló folyamatokat. Láttatják, hogyan érzi magát a családban, mely dolgok fontosak számára, hogyan kezeli az emberi kapcsolatait, mire van igénye.

gy1

Kirajzolódnak a születetten hozott tulajdonságok, adottságok, személyiségének típusa, beállítottsága, valamint, hogy milyen az önértékelése, önbizalma, mennyire irányítható, illetve ehhez kapcsolódó törekvésének mértéke.

A rajzok készítéséhez színes ceruzák és fekete grafit, valamint A4-es üres papír szükséges. Otthon bármit rajzolhat, ötletet ne adjunk neki, hadd mutassa meg saját magát. Radírt ne használjon.

Érdemes korábbi rajzokat is figyelembe venni, elhozni. Ha már tud írni, az iskolai füzet is értékelhető. Az elemzést hasznos iskola váltásnál, továbbtanulásnál is iránymutatóul használni.

Egyénre szabott folyamat, mely alkalmanként 8 000 Ft.

Az alábbi rajzot egy 6 éves kislány rajzolta, nézzük, mit üzen vele:

gyermekrajzMegfelelő térkitöltéssel, határozott színekkel készített rajz. Impulzív, jó intellektuális képességekkel, vezetői, irányítói adottságokkal rendelkező kislány, aki több feldolgozatlan érzelmi törésen van túl. A saját maga alkotta szabályokat igyekszik betartani, ez nagyrészt sikerül neki. Érzékenységét környezete nem ismerte fel eléggé, ezért ő úgy élte, éli meg, hogy nem kap elég figyelmet. Finom lelkületű, sok szeretet van a szívében, gondolatai fantáziadúsak. Érzelmileg az anyai mintával azonosul. Édesapja gyakran beszél csúnyán, ez zavarja őt. Még kiegyensúlyozottabb szülői hátteret vágyna. Kifinomult érzékelése révén több impulzust fogad, mint környezete. Szüleivel pár éve új helyre költöztek, a váltás, változás lelki nehézségeit még magában hordja. Ezt adottságai révén idővel feldolgozza, és színes életút áll előtte.